Ana sayfa Güncel Bebek Orkidesi çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Bebek Orkidesi çiçeği Bakımı ve Özellikleri

3024
0
bebek-orkidesi-çiçeği

Bebek orkidesi çiçeği konulu makalemizde sizlere bebek orkidesi çiçeği bakımı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Bebek Orkidesi Çiçeği

Bebek orkidesi, Güney Amerika’da yetişen çok ilginç bir bitki türüdür. Çiçeklenme aşamasındayken bebek orkideleri, kundaklanmış bir bebeğin görüntüsüne benzerler. Bu sebepten, bebek orkidelere “kundaklanmış bebekler çiçeği” de denilmektedir. Bebek orkideler, anguloa uniflora olarak adlandırılan tek çiçekli bir bitki türüdür.

Görüntüsü kadar kokusuyla da büyüleyici bir bitki olan bebek orkideler, tarçın kokusuna benzeyen aromatik bir kokuya sahiptirler. Ülkemizde bulunmayan ve temin edilmesi çok zor olan bebek orkidelerin bakımı ve özellikleri, pek çok kişinin merak konusu olmuştur. Bu yazımızda bebek orkidesi çiçeği hakkında merak edilen her şeyi derledik.

Bebek Orkidesinin Yaşam Alanı

Bebek orkidesi, Güney Amerika’da yetişir. Dünyanın en uzun sıradağları olan And Dağlarında, bol miktarda bebek orkidesi bulunmaktadır. Bu bitkiler, And Dağlarının yaklaşık 2500 metre yüksekliğinde yaşarlar. Bebek orkidelerin en çok üretildiği yerler, Venezuela, Kolombiya ve Peru’dur. Zaten bu ilginç bitkiler ilk olarak, 1777-1788 yılları arasında Kolombiya’da keşfedilmiştir. Bu bitkiler, keşfedildikten yaklaşık 10 yıl sonra sınıflandırılmışlardır. Bebek orkideler, güneş ışığını direk alan bölgeleri sevmezler. Güneş ışığını direk almayı sevmeyen bebek orkideler, kaya çatlakları arasında ve ağaç gölgelerinde yaşarlar.

Bebek Orkidesinin Özellikleri

Bebek orkidelerin en dikkat çeken özelliği, ismini aldığı ilginç görüntüsüdür. Bu bitkiler çiçeklenme aşamasındayken, kundaklanmış bebeğe benzer bir şekle bürünmektedir. Bu görüntü, çiçeklenme tamamlandıktan sonra kaybolmaktadır.

Aromatik ve tatlı bir kokuya sahip olan bu bitkiler, böceklerin de oldukça sevdiği çiçeklerdir. Bebek orkidelerin kokusu, tarçın kokusuna benzetilmektedir. Bebek orkideler, yaklaşık olarak 3 ile 10 yıl arasında yaşarlar ve doğal ortamlarında 1 metreye kadar uzayabilirler. Bahar ve yaz ayları bu bitkilerin, çiçek açmayı en sevdiği aylardır.

Tek çiçekli türler arasında bulunan bebek orkidelerin her sapı, bir çiçek verir. Bu çiçekler genellikle sarı ya da sarı tonlarında bir renge sahip olurlar. Fakat kırmızı renkli ve pembeye çalan renklerde de bebek orkide çiçekleri görmek mümkündür. Bebek orkideler kış aylarında ise, koyu renkli yapraklar dökerler.

Bebek Orkidesi Bakımı

Pek çok kişi, bebek orkidesi bakımı konusunda araştırmalar yapmaktadır. Doğal ortamlarında 1 metreye kadar uzayabilen bu bitkiler, ev ortamında en fazla 90 cm’ye kadar erişebilirler. Bu bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bu bitkiye güneş ışığını verirken gölge yaratmaktır. Bebek orkideleri, direk olarak güneş ışığını almaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden bu bitkiye, güneş ışığını süzecek bir takım yöntemlerle ışık verilmelidir.

Bebek orkideleri, nemli ortamlarda tutmak oldukça önemlidir. Toprakları sık sık kontrol edilmeli ve bulundukları alan nemli tutulmalıdır. Bebek orkideler, spreyle sulanmamalı ve bu çiçeklerin kökleri asla suyla direk temas etmemelidir. Bebek orkideler, serin ortamları daha çok severler. Bu çiçekleri, olabildiğince serin yerlerde muhafaza etmek, bakımları açısından önemlidir.

Bebek Orkidesine Nasıl Sahip Olunabilir?

Bebek orkidesi, bakım şartlarının zorluğu sebebiyle ülkemizde bulunmamaktadır. Hatta yurtdışında bile bu çiçeği edinmek, oldukça zordur. Bebek orkidelerin pazarlanma olanakları oldukça kısıtlıdır.

Bu yüzden, bebek orkideleri doğal yaşam alanları dışında bulabilmek pek mümkün değildir. Yalnızca, yurtdışında bulunan birkaç botanik bahçesi bu çiçeğin satışını yapmaktadır. Ancak, internet üzerinden bazı siteler aracılığıyla bu bitkinin tohumlarını elde etmek mümkündür. Eğer bebek orkidesi yetiştirmek istiyorsanız, internet üzerinden tohum siparişi verebilirsiniz.

Fakat unutulmamalıdır ki, üretim ve bakım şartlarının zorluğu sebebiyle, bu bitkiyi yetiştirmek uzun ve zorlu bir sürece sebep olabilir. Tohumundan bebek orkidesi yetiştirmek isteyenler, çiçeğin bakımı konusunda oldukça hassas davranmalıdırlar.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here