Dpi nedir sorusunun cevabını vereceğimiz bu makalemizde sizlere mause dpi nedir sorusunuda cevaplamaya çalışıyor olacağız.
Dpi Nedir?
Bilişim teknolojilerinde çeşitli terimler kullanılır ve her terimin açıklamaları vardır. Dpi ne demek, dpı, dijital sistemlerde inç başına düşen nokta sayısı anlamına geliyor. Bilgisayarlarda, ekran üzerinde hareket etmeyi ve seçim yapmayı sağlayan aparatlara Mouse (fare) denilmektedir.
Farklı modellerde üretilen mouseler için farklı dpı değerleri vardır. Fare üzerinde dpı değeri 1600 dpı olarak gösteriliyorsa o fare 1 inç (2.54 cm) hareket ettirildiğinde ekranda hareket edecek anlamına gelmektedir. Dpı değeri yüksek olduğunda, fare hassasiyet oranı yüksek olur. Fare az bir miktar hareket ettirildiğinde ekranda işaretleyici daha fazla mesafede hareket ettiği görecektir.
Mouse Dpı Değeri Öğrenme
Mouse dpi nedir, bunu öğrenen ve bilen kullanıcılar, sahip oldukları Mouse dpı değerini merak ederler. Piyasada yer alan Mouse türlerinin çoğu 1600 dpı değerindedir. Oyun bilgisayarları için özel olarak hazırlanan fareler daha çok 4000 dpı ve üzeri değerlere sahiptir. Fare satın alırken, üretici firma tarafından belirlenmiş olan özellikleri görmek önemlidir. Önceki yıllarda, fareler 800 dpı ile üretilirken, günümüzde 1600 dpı ve üzeri özelliklerde üretilmektedir.
Dpı Ayarları
Bilgisayar fareleri, üretilirken, sabit bir dpı ayarında ya da belirli aralıklarda ayar yapılabilecek şekilde üretilir. Dpı nedir Mouse ayarı yapılabilir mi? Daha çok oyun kullanıcıları bu sorulara cevap arıyor. Mouse hareketlerini hızlandırmak için hassasiyet ayarları yapılabilir.
Bu ayarlama üretici firma tarafından Mouse yüklenmiş olan değer aralığında olur. Bazı mouselerde, 1200, 1600 ve 2000 dpı ayar seçenekleri vardır. Ayarlama bu üç değer üzerinde yapılır. Oyun mouselerinde ise 400 ile 4000 dpı değer aralığında ayarlama yapma seçenekleri sunuluyor.
Mouse satın alırken, üzerinde ayar düğmesi olup olmadığına bakmalısınız. Ayar düğmeleri ile dpı ayarlaması, hassasiyeti artırmak ya da azaltmak için yapılır. Bilgisayarda Windows işletim sistemi kurulu ise denetim masası bölümünden bazı ayarları yapabiliyorsunuz.
Bunun için denetim masası bölümünde yer alan mouse ile ilgili bölümü giriş yapılır ve belirlenen bazı ayarlamaları yaparak, ayar değişikliklerini gerçekleştirebilirsiniz. Hız kalibre ayarı ile mousenin küçük bir hareket alanında bile rahatlıkla kullanılmasını sağlayacaktır.
Mouse Sinyal Kontrolü
Bilgisayarlarda mouseler usb bağlantı ile kablolu ya da kablosuz olarak yapılabiliyor. Mouse üzerinden bilgisayara gönderilen sinyaller belirli aralıklarla kontrol edilmekte ve işaretçinin hareket etmesi sağlanmaktadır. Mouselarda dpi nedir ve sinyal kontrol etme sıklığı nedir. Bilgisayar, mouseden gelen sinyaller, usb yoklama hızı, işletim sistemi türüne göre değişebiliyor. Linux ve Windows için sinyal hızı 125 Hz olarak hesaplanıyor. 125 hz değeri mouselerde her bir saniyede 125 defa sinyal kontrolünün yapıldığı gösteriyor. Bu dpı değerine göre daha fazla olabiliyor. Oyun mouseleri için belirlenen sinyal kontrol değeri 500 hz değerine kadar çıkabiliyor. Usb yoklama hızı yükseldikçe, mousenin hassasiyet ve algılama oranı da artmaya başlayacaktır.
Mouse Dpı
Dpi ne işe yarar, Mouse hareket algılama hızı olarak bilinmekte ve mousun küçük alanlarda yapacağı hareket ile işaretçinin ekran genelinde hareket etmesini sağlar. Nokta başına düşen mesafe olarak tanımlanır ve kullanıma amacına göre belirlenebilir. Bilgisayar ekranlarında daha hızlı işlemler ve işaretlemeler yapabilmek için dpı oranı yüksek olmalıdır.
Bunun için Mouse satın alma işlemlerinde bu değerlere özel olarak dikkat edilmelidir. Bilgisayarı teknik işler için kullanacak olan her kullanıcı, programların işlevlerini öğrendikleri gibi Mouse dpı değerlerinin ne işe yaradığını bilmelidir. Bilinçli olarak kullanıldığında, gerekli hassasiyet ayarları yapılarak daha etkin olarak kullanılabilecektir.