Ana sayfa Güncel Epigrafi Nedir ?, Epigrafya Nedir ?

Epigrafi Nedir ?, Epigrafya Nedir ?

4778
0
epigrafi;epigrafya;epigrafi-nedir;epigraf-ne-demek;epigrafi-bilimi;epigrafya-nedir;yazit-bilimi

Epigrafya nedir veya epigraf nedir soruların cevabını vermeye çalışacağız. Ayrıca epigrafi nedir kısaca tanımı ve epigrafi bilimi nedir sorularını yanıtlayacağız. Son olarakta epigrafya ne demektir olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağız.

Epigrafi Nedir ?

Epigrafi ne demektir sorusu ile başlayacak olursak. Konusu yazıtları incelemek olan ve tarihe yardım amaçlı oluşturulmuştur. Bilim manasına gelen bu söz için Türk dil kurumu yazıt bilimi karşılığını önermektedir.

Epigrafya ne demek ise konu olarak, yazıtları tarihi yapıtlardandır ve yazıtları inceleyen, ele alan bir bilim dalıdır. Yazıt bilimi manası ise tarihe yardımcı olan bilim dalıdır. Bu bilim dalıyla uğraşanlara yazıt bilimci veya epigrafist de denebilir.

Köken olarak helence bir sözcüktür. Dilimize ise yazıt bilimi şeklinde çevrilmiş epigrafi bilimi, metal, taş, tahta, seramik, mermer gibi kalıcı olan ve oldukça sert maddeler üstüne Latin ve eski Yunan dillerinden bir veya ikisi ile yazılmış yazılarla uğraşan bir bilimdir. Böylelikle epigrafi ne demek olduğunu öğrenmiş olduk.

Epigrafi Bilim Dalı

Yazıt anıtların üstünde bulunan yazıları ve kitabeleri ele alan ve inceleyen bilim dalıdır. Bazı bilim dalları ile iş birliği içinde çalışır bunlar; filloji ve paleografi‘dir. Anıtlar üzerinde bulunan kitabeler ait olduğu zaman hakkında mühim bildiler vermektedir.

Yazılan yazıtların çoğu eksik zedelenmiş yada kırık olarak bulunur. Bu bulunan yazıtlar üstünde çalışma yapan kişi bahsedilen eksikleri tamamlar ve yazıları orjinal haline getirmeye çalışır. Yazıtta önemli ve olması gereken tamlamalar yapabilmesi için öncelikle yazıtta bulunan eksikliklerin boyutuna ve bunu yapan kişinin tecrübesine bağlıdır.

Restore edilecek olan yazıtla alakalı düşünülecek ilk şey yazının ait olduğu türdür. Örnek olarak; elimizde bulunan parça bir mazoz yazıtı ise o bölgede kullanılmış olan genel formüller incelenmelidir. Bir diğer önemli nokta ise, satırın uzunluğunun iyi bir biçimde tahmin edilmiş olması tamamlanacak olan boşluklardaki gerekli harf sayısının hesaplanmasıdır. Yapılacak olan her tamlamada göz önüne alınan bütün bu örnekler sıralanmış olmasıyla yapılmış olan tamlamanın ikna edici ve inandırıcı olmasına çalışılmalıdır.

Epigrafya Nedir

Epigrafya nedir sorusuna cevap verecek olursak. Kitabe bilimi olarakta anılır. Bu kitabe bilimi taş, mermer veya maden gibi dayanıklı maddeler üzerine yazılmış yazıları veya görselleri inceleyen yazı bilimidir.

Yani işin özü kısaca geçmiş hakkında bizlere bilgiler veremeye olanak sağlayan bilimlerden sadece biridir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here