Bu yazımızda sizlere genotip nedir sorusunun cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca genotip nasıl bulunur sorusunu cevaplayacağız.
Genotip Ne Demek
Canlıda bulunan genlerin tamamı genotip ne demek sorusunun cevabına denmektedir. Genotip kalıtım konusunda önemlidir ve o konu altında incelenmektedir, genotipin yanında fenotip de önemlidir. Bu iki terimden başka birçok terimde vardır. Genotip nedir kısaca söylenirse organizmanın kalıtsal yapısıdır.
Genotip Çeşidi
Genotip çeşidi sayısı n(n+1)/2 bu formül ile bulunur. Formüldeki n sayısı allel gen çeşit sayısıdır. Çaprazlama da genotip nasıl bulunur önemlidir ve çaprazlama doğru yapılmalıdır. Daha detaylı bakıldığı zaman, monohibrit çaprazlama da genotip çeşidi AA, Aa, aa olmak üzere üç tip olarak bulunur.
Dihibrit çaprazlama da ise AA, Aa, aa olmak üzere yine aynı 3 tip olarak bulunur. Kendileştirme çaprazlamalarında ise bireylerdeki karşılıklı heterozigot karakter sayısı “n” olmak üzere fenotip çeşidi 2 üzeri n, genotip çeşidi 3 üzeri n ve genotip sayısı 4 üzeri n formülü ile bulunur.
Ayrıca Fenotip nedir? konusunu merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Genotip ve Fenotip
Canlı için genotip fenotip önemlidir. Fenotip ise canlının dış görünüşüne verilen addır. Bireyin rengi, şekli, büyüklüğü, kimyasal yapısı ve davranışı gibi örnekler fenotipe örnektir. Genotipi daha detaylı incelendiğinde canlının sahip olduğu genlerin toplamına denmektedir. Genotip, harflerle veya sembollerle gösterilmektedir.
Genotip ve fenotip nedir daha detaylı bir şekilde incelenmiş oldu. Kahverengi gözlü ve yeşil gözlü olmak genotipi belirler, kahverengi gözlü bir insanın genotipi KK veya Kk olmak üzere iki tiptir. Yeşil gözlü bir insanın kk’sı ise genotipini belirlemektedir. Genotipin sembollük gösteriminde canlıda görülen bir karakter için iki gen bulunmaktadır.
Bu gen çiftlerinden her birine ise allel gen denmektedir. Allel gen, biri anneden biri babadan gelen ve aynı karaktere etki eden (saç rengi, ten rengi, göz rengi gibi) gen çiftlerine denir.