Bu günkü yazımızda siz değerli okurlarımıza gerçel sayı nedir ve gerçel sayılar nedir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Ayrıca gerçel sayılar kümesi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Gerçel Sayı Nedir?
Lise geçiş sınavına sayılı günler kaldı. Haliyle birçok öğrenci sınava hazırlanıyor ve bu öğrencilerin sınavdan, büyük beklentileri var. İyi bir liseye yerleşebilmek için birçok ortaokul öğrencisi sürekli ders çalışıyor. Ders çalışırken karşılarına çıkan temel kavramlardan biri olan gerçel sayı, öğrencilerin kafasını karıştırabiliyor. Zira gerçel sayı kavramı ders esnasında, gerçek sayılar veya reel sayılar olarak karşılarına çıkmış olabiliyor.
Reel Sayı Nedir?
Gerçel sayı, reel sayı veya gerçek sayılar, matematikte aynı tür sayıları ifade etmek için kullanılmaktadır. Gerçel sayı nedir diye merak eden öğrencilere kısaca; “sayı doğrusu üzerinde gösterilebilen bütün sayılar, gerçel sayılar kümesi adı altında sayılabilmektedir” şeklinde yanıt verilebilir. Gerçel sayı ne demek sorusuna da; öğrencilerin, ortaokul eğitiminin sonuna kadar gördükleri sayıların tamamının gerçel sayı olduğu söylenilebilir.
Ne Tür Sayılar Gerçel Sayı Sınıfına Girer?
Öğrencilerin akıllarındaki gerçek sayılar nedir sorusuna ayrıntılı bir yanıt verebilmek için, gerçel sayı sınıfına dahil olan sayılar gösterilebilir.
Gerçek sayılar sınıfına dahil olan tüm sayı türleri şunlardır;
- Tam sayılar
- Rasyonel sayılar
- İrrasyonel sayılar
- Doğal sayılar
- Ondalıklı sayılar
Yukarıdaki listeye dahil edebileceğiniz tüm sayıların, ayrıca bir reel sayı olduğu söylenebilir.
Gerçek Olmayan Sayılar Var Mıdır?
Gerçek sayı diye bir kavramın varlığı pek çok öğrencinin aklını kurcalayabiliyor. Gerçel sayıların varlığı, öğrencileri “Gerçek olmayan bir sayı olabilir mi?” diye düşünmeye itiyor. Bu sorunun cevabı evettir. Öğrenciler, lise eğitimleri esnasında da öğrenecekleri üzere gerçek olmayan, hayali, uydurulmuş sayılar da bulunmaktadır. Bu sayılar matematikte sanal sayılar olarak da adlandırılır ve lise ders müfredatında yer almaktadırlar.