Hologram konulu makalemizde sizlere hologram nedir ve hologram nasıl yapılır soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca hologram yapımı ve hologram ne demek olduğunu detaylı olarak sizlere anlatmaya çalışacağız.
Hologram Nedir ?
Öncelikli hologram nedir sorusu ile başlayacak olursak. Yunanca kökenli bir kelime olan hologram iki kelimenin birleşkesinden oluşur. Bu kelimeler holo ve gram olup görüntü ve yazı kelimelerine denk gelir. Teknolojik bir terim olan hologram lazer ışınlarından oluşan dalgaların üç boyutlu olarak gösterimi olarak tanımlanabilir. Yani kısaca hologram ne demek diye tarif etmek gerekir ise dalga sınırının yeniden yapılanması demek doğru bir tabir olacaktır. Hologram gösterisi 1947 yılında gabor tarafından sahne ışıklarında kullanılmak üzere bulunan hologram ilk defa 2012 yılında sanat alanında kullanılmıştır.
Dijital görüntü elde etmek için ışığın yapısına paralel olarak bir yüzeye yaymak hologram için önemli ayrıntıdır. Bu yüzeyler ince bir perde, cam yüzey, su ve hatta buhar yüzeyi olabilir. Böylelikle hologram ne demek sorusuna cevap bulmuş olduk.
Hologramda Amaç Ne?
Hologram teknolojisindeki amaç objenin orijinalliğini kaybettirmeden üç boyutlu lazer kaydı olarak yansıtmayı amaçlamaktadır. Görüntüleri 3 boyutlu olarak yansıtmak hologramın özelliklerindendir.
Akıllı mobil telefon ve bilgisayarlarda hologram yapımı teknolojiden anlayan kişilerce kolayca ve kısa sürede hologram yapımı gerçekleştirilmektedir.
Hologram Ne işe Yarar?
Gerçek hayatta görülenlerden bir farkı olmayan hologram 3 boyutlu, paralex ve derinlikten faydalanılarak yansıtılır. Görsel algılama üzerine kuruludur.
– Günlük yaşamda hologram teknolojisinden faydalanmak mümkün,
– Siyasi anlamda hologram teknolojisi kullanma mümkün.
– Sanayide hologram teknolojisinden faydalanmak mümkün.
– Sanatsal faaliyetlerde hologram teknolojisinden faydalanmak mümkün.
– Sinema sektöründe 3 boyutlu gösterimleri gözlük kullanmadan kullanmak hologram -teknolojisi ile mümkün.
– Oyun araçlarında hologram teknolojisini kullanmak mümkün.
– Baskı ve matbaa sektöründe hologram teknolojisinden faydalanmak mümkün.
– Etkinlik ve şov dünyasında hologram teknolojisini kullanmak mümkün.
– Her anlamda kullanılmaya açık olan hologram teknolojisi tüketici açısından da uygunluk sağlar.
– Böylelikle orijinal ürün ve sahte ürün farkı tespit edilir.
Hologram Nasıl Yapılır
Daha iyi anlaşılması açısından hologram nasıl yapılır detayları ile anlatılır ise;
Kullanılacak lazer ışınlarının 2 bölüme ayrılması başlangıç aşamasıdır.
Görsele yansıtılmaya başlayan lazer ışınları belirli bir süre sonra görseli aydınlatarak ve görsel net olarak belirmeye başlar. Elde edilen bu 3 boyutlu görsele ayrıca lazer banyosu yapılması diğer bir aşamadır. Banyodan sonra fotoğraf kurumaya başladıkça görüntü 3 boyutlu olarak daha da netleşir.
Beyaz ışında görünmeyen görsel sonraki süreçte orijinal olarak netlik kazanır. Hareketlilik özelliği de sağlayan görsel tek olunca master olarak tanımlanır. Gerekli görüldüğünde sayıları çoğaltılabilir. Böylelikle hologram görüntü nasıl yapılır? sorusunun cevabını bulmuş olduk.
Hologram Hakkında Genel Bilgi
Hayatı kolaylaştırıcı teknolojiler içerisinde yer alan hologram 21. yüzyılın en önemli teknolojileri arasında yer alır. Pek çok alanda yaygın olarak kullanılan bu teknoloji özellikle yaşayan sanatçıların ölmüş sanatçılarla yaptıkları düet olarak karşımıza çıkar.
Hologram teknolojisini ilk kullanan ülke Amerika ve sonrasında Japonya olmuştur. Diesel ve Burberry giyim markaları bu teknolojiyi ilk kullananlardandır. Siyasette hologram teknolojisini ilk kullanan Hindistan Gujarat Eyalet Başkanı Mondi olup 53 organizasyonda bu teknolojiyi kullandığı için Giness rekorlar kitabına girmiştir.
Hologram ve AR GE Çalışmaları
Bulunduğundan bu yana evrimini geliştirerek yayılan hologram teknolojisi zaman içerisinde ar-ge çalışmaları ile daha farklı boyutlara taşınmaktadır. Hızlı ve etkili özelliklere sahip olan hologram teknolojisi daha pek çok alanda kullanılabilecek aşamaya gelecektir.
Ülkemizde hologram çalışmaları ile ilgilenen firmalar mevcuttur. Hologram teknolojisi ile ilgili lisans düzeyinde eğitim verilmektedir.
Dünyada halen faaliyette olan 2 çeşit hologram teknolojisi vardır. Bunlardan birincisi Free Format, ikincisi ise serbest biçim olarak bilinir.
Her geçen gün farklı alanlarda karşımıza çıkan hologram teknolojisinin başı da yok sonu da yok. Hayallerini hologram üzerine kuranlar bu teknolojiyi her alana kolaylıkla taşıyabilecek.