Bugün inovasyon konusunu anlatmaya çalışacağız. Öncelikli olarak inovasyon nedir kısaca ve inovasyon çeşitleri nelerdir gibi soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca inovasyon ne demek ve inovasyon örnekleri nelerdir sorularını da yanıtlamaya çalışacağız.
İnovasyon Nedir ?
inmovasyon nedir kısaca sorusu ile başlayacak olursak. İnovasyon, süreci ve yenilenmeyi ifade eden bir kavramdır. İnovasyon, bir konu hakkında ortaya çıkan problemleri çözmeye yönelik olan çözüm sürecidir. Peki, inovasyon süreci nasıl işler, ayrıntılı olarak inovasyon ne demek ve inovasyon neden önemlidir? işte ayrıntıları vermeye başlayalım.
İnovasyon Anlamı ve Süreci
İnovasyon bir buluş değildir. İnovasyon, günümüzde var olan bir ürünü ele alıp, ürünü yenileyerek yeniden insanlığın hizmetine sunmak anlamına gelir. Bu aşamada önemli olan nokta değişen ve eklenen özelliğin etkin olmasıdır. Eklenen özellik özgün ve etkin olmalıdır. Bir başka deyişle inovasyon, farklı değişik ve yeni fikirler geliştirerek bu fikirleri uygulama aşamasına denir. Bu fikirler, daha önce düşünülmeyen çözümler geliştirmek ve daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap verebilmek adına geliştirilebilir.
İnovasyon Süreci Nedir ve Nasıl İşler?
İnovasyon süreci, bilginin faydaya dönüştürülmesi ve bu faydanın da toplumsal ya da ekonomik olarak hayata geçmesi olarak tanımlanır. Bundan dolayı inovasyon, teknik, ekonomik ve sosyal süreçlerin oluşturduğu bir bütün olarak ifade edilebilir. İnovasyon, bireylerde ve toplumda değişme, istek ve yeniliğe açık olma hissinin kuvvetlendirilmesi ile ilişkilidir. İnovatif düşünce kültürünü taşıyan bireyler, yeni fikirler üreterek bilgiyi faydalı hale getirirler ve bu fikirleri toplumda uygulamalı olarak gösterirler.
İnovasyon Çeşitleri
inovasyon çeşitleri ni 5 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar;
– Ürün inovasyon
– Hizmet inovasyon
– Pazarlama inovasyon
– Organizasyonel inovasyon
– İş modeli inovasyon şeklinde sıralayabiliriz.
İnovasyon Örnekleri
inovasyan örnekleri denilince şu aklımıza gelebilir mesela bir firmanın ütü gerektirmeyen kumaş geliştirerek üretmesi ve satması inovasyondur. Buruşmayan ve ütü gerektirmeyen kumaş üreten firma, omega 3 içeren yumurta üreten ve bunun satışını yapan firma ve verimli domates tohumlarını doğru kullanabilen bir firma aynı sektör içerisinde diğer rakiplerine göre daha avantajlı konuma gelir. Bu da sektör içerisinde rekabetin oluşmasını sağlar. Bu şekilde inovasyon örnekleri çoğaltılabilinir.
Sorunlara karşı farklı ve yenilikçi çözümler üreten firmalar kısa zamanda büyür ve ürünlerini iç pazarla sınırlı kalmayıp ihraç edecek noktaya gelirler. Bu yüzden inovasyon yapan firmalar kısa bir süre içerisinde büyür ve müşterileri de o oranda artar. Bir ülkede ne kadar çok inovasyon yapan işletme varsa, ülke o oranda rahatlar ve refaha kavuşur. Ülkelerin kalkınabilmesi ve gelişebilmesi için bir anahtar görevinde olan inovasyon, insanların daha rahat şartlarda yaşaması ve rekabetin oluşması için gereklidir.
Evet bu yazımızda sizlere inovasyon nedir kısaca anlattık ve inovasyon çeşitleri neler olduğu hakkında bilgiler verdik. Ayrıca inovasyon ne demek olduğunda bahsedip ve inovasyon örnekleri ni sizlere sunduk.