Jeoloji konulu yazımızda jeoloji nedir ve jeoloji mühendisliği nedir soruların cevabını arıyor olacağız. Ayrıca jeoloji mühendisi ne iş yapar sorusu ile jeoloji ne demek olduğunu detaylı olarak anlatmaya çalışacağız.
Jeoloji Nedir
Jeoloji nedir sorusu ile başlayacak olursak. Jeoloji, geçmişte ve günümüzde meydana gelen değişimleri inceleyen disipline denilir. Jeoloji ne demek Yer yuvarı günümüz küreselleşmesiyle sürekli olarak değişmektedir. Küçük ve yavaş değişimler sürekli olarak meydana gelirken, doğal afetler, kasırgaların oluşturduğu değişimler belirgin, hızlı ve anlık değişimlerdir. Burada ki anahtar kelime değişmedir. Jeoloji de bu değişimleri inceleyen yer bilimidir. Böylelikle jeoloji ne demek olduğunu açıklamış olduk.
Jeolojinin Tarihi
Jeoloji tarihi hakkında bilgi verecek olursak. Milattan Önce dünya’ya meteoritlerin çarpmasıyla bir çok canlı yaşamının nesli tükenmiştir. Plakaların hareket etmesiyle volkanlar patlamış ki günümüzde halen aktif olan yanardağ patlamaları da görülmektedir. Belirli sıcaklık ve basınç altında kayaçlar oluşmuştur. Yeni yaşama ayak uyduran canlı türleri ortaya çıkmış ve dünya canlılar için yaşanabilir hale gelmiştir.
Jeoloji Mühendisliği
Jeoloji mühendisliği nedir sorusunun cevabı ise. İnsanlığa ve dünya ya faydalı olabilmek adına can kaybını en aza indirebilmek için çalışmalar ortaya koyabilen, gezegenimizin geçmişte ve gelecekte nelerin beklediğini dair çalışmalar ortaya koyandır jeoloji mühendisliği.
Jeoloji Mühendisliği kabaca 4 (dört) ana bilimden oluşur. Bunlar;
– Mineroloji ve Petrografi (kayaç türleri magmatik, metamorfik, sedimanter),
– Maden Yatakları ve Jeokimya,
– Genel Jeoloji (paleontoloji, stratigrafi, fosil yakıtlar, petrol ve doğal gaz)
– Uygulamalı Jeoloji (Jeotermal, hidrojeoloji, su jeolojisi) Ana Bilim Dallarından oluşmaktadır.
Jeoloji bölümü bu bilimlerden oluşmaktadır.
Jeoloji Mühendisliği Çalışma Alanları
Yer bilimi olarak da bilinen jeoloji mühendisi ne iş yapar yerin iç yapısı, yerin özellikleri, zemin türleri, faylar, olası depremler, sıvılaşma problemleri, maden yatakları, yatakların işletilmesi ve cevherlerin tespit edilmesi gibi pek çok alanda çalışma faaliyetleri vardır.
1999 Marmara depreminde yaşanılan can kaybı aslında ülkemizde jeoloji mühendisliğinin ne kadar önemsiz olduğunu ortaya koymuştur. Sıvılaşma problemi olan bir zemine bırakın bina yapılmasını herhangi bir oyun parkının bile yapılması doğru değildir. En basiti bir binanın yapılmadan önce gerekli jeolojik zemin etütleri hazırlanarak ve yerin uygun olan metrajlarda sondajlarla zemin türleri, yer altı suyu seviyeleri belirlenerek belirli jeolojik deneyler çerçevesinde incelerek jeoloji mühendisi tarafından raporlanması gereklidir. Elde edilen veriler bir jeoloji mühendisi bilgisi olmayan biri tarafından yapılırsa can kayıpları da kaçınılmaz olacaktır. Sonuç olarak; doğal afetler öldürmez, insanlar öldürür.
Bu yazımızda jeoloji nedir ve jeoloji mühendisliği hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Ayrıca jeoloji mühendisi ne iş yapar sorusu ile jeoloji mühendisliği çalışma alanları ve jeoloji ne demek konularını açıklık getirmeye çalıştık.