Ana sayfa Güncel Reflektör Nedir? Ne İşe Yarar?

Reflektör Nedir? Ne İşe Yarar?

3646
0
Reflektör-Ne-İşe-Yarar

Reflektör nedir veya ne demek sorusunu cevabını bu makalemizde vereceğiz. Ayrıca reflektör ne işe yarar sorusunu da yanıtlamaya çalışacağız.

Reflektör Nedir?

Öncelikle reflektör ne demek çok kısa bahsedelim. Kara yolu üzerinde oluşabilecek tüm kaza ve arıza durumlarında, yolda kalan araçların kullandığı ışık sistemli üçgen bir üründür. Peki, reflektör ne işe yarar Şöyle ki, kaza veya arıza mahallinde ki araçları, diğer seyir halinde olan araçların uzak mesafeden rahatlıkla fark edebilmesini sağlamaktadır. Böylece oluşabilecek diğer bir kazaları önlemektedir.

Reflektör kesinlikle tüm motorlu taşıtlarda bulunmak zorunludur. Hava şartları durumuna göre reflektör mesafesi ayarlanmaktadır. En çok sorulan sorulardan bir diğeri ise, reflektör kaç metreye konur şeklindedir. Bunun için dediğimiz gibi hava şartları dahil olmakla birlikte, minimum 150 metre kadar mesafeye koyulmaktadır. Reflektörlerin kırmızı bir ışık vermesi veya kaza mahallini yansıtması için en az 2 adet olması önerilmektedir.

Reflektör Çeşitleri Nelerdir?

Araç reflektötlerinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Yani piyasa bu objelerden çeşit bulunmaktadır. Hem fiyat farkı olarak hem de çeşitlerine göre değişmektedir. Reflektörü tedarik ederek olabilecek tüm mal ve can kayıpları önlenmektedir.

İşte reflektör çeşitleri;

  • Üçgen Reflektör,
  • Traktör Reflektörü,
  • Kamyon – Tır Reflektörü,
  • Bariyer Reflektörleri,
  • Reflektör Lamba, gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Çeşidine göre reflektör ne kadar uzağa konur şimdi daha detaylı bahsedelim.

Üçgen Reflektör

Üçgen reflektörler, sürücülerin en fazla satın aldığı ürünlerinden birisidir. Üçgen reflektör standart bir boya sahip olup, 40 cm x 42,5 cm şeklinde olmaktadır. Tüvtürk standartlarına uygun şeklinde üretilmektedir. Plastik ve metal olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Ancak plastik üçgen şeklinde olan reflektörler daha çok kullan at tipindedir. Yani uzun ömürlü kullanılmamaktadır. Metal üçgenler diğerlerine kıyasla daha fazla dayanıklıdır.

Üçgen reflektörlerin demir ayakları bulunmaktadır. Bunun başlıca sebebi konulan zeminde rahat durabilmesidir. Böylece rüzgar veya bozuk zeminler olması halinde hiçbir şekilde düşmez ve sarsılmaz. Reflektör fiyatları olarak piyasada değişmektedir. Fiyatları; 10 ile 60 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Traktör Reflektörü

Traktör reflektörleri petek, yuvarlak, üçgen ve dörtgen olarak 4 çeşide ayrılmaktadır. Traktör için olan reflektörlerin fiyatları yine serbest piyasa da 25 ile 100 TL arasında değişmektedir. Ancak ortalama fiyat olarak 25 TL civarında satılmaktadır.

Kamyon – Tır Reflektörü

Kamyon ve Tır tarzı motorlu araçlarda genelde dikdörtgen şeklinde şeritli reflektörler kullanılır. Hatta etiket şeklinde olup yapıştırılmaktadır. Bu reflektörlerin fiyatları ise 40 ile 80 TL arasında değişmektedir.

Bariyer Reflektörleri

Bariyer reflektörleri yol kenarlarında kullanmak adına ayrı bir şekilde üretilmektedir. Kaza olması halinde araçların uzaktan rahatlıkla görülmesini sağlamaktadır. Bariyer reflektörleri araçtan minimum 100 metre kadar uzağa konulmaktadır. En iyi özelliği ise katlanabilir olmasıdır.

Reflektör Lamba

Motorlu taşıtlarda hem arkaya hem de öne konmak adına 2 adet reflektör bulunmaktadır. Eğer yolda ki ışıklandırmalar yetersiz ise, reflektör lambası yolu görebilmeyi oldukça kolaylaştırmaktadır.

Araç Reflektör Nasıl Kullanılır?

Eğer aracınızı sağ tarafa çekmek zorunda kalırsanız, görünecek en iyi konum 150 metre mesafesine koymanız gerekmektedir. Örneğin düz yol yerine dönemeçli bir yolda bir arıza meydana geldiyse, bunun için yola bağlı olarak 30 metre kadar uzağına koymalısınız. Böylece her iki yönden de gelen araçların durumlarını fark edebilirsiniz.

Virajlarda reflektör mesafeleri en az 100 metre, düz bir kara yolunda ise en az 50 metredir. Hem arkaya hem de ön kısma koyacağınız reflektörler ile diğer bir kazaları da ciddi anlamda önlemiş olacaksınız.

Sonuç olarak özetlemek gerekirse, araçta kesinlikle bulunması gereken bir üründür. Acil durumlarda kullanmanız halinde oluşabilecek hem maddi hem de manevi kayıpları önlemiş olursunuz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here