Resesyon nedir veya ne demek sorusunu bu makalemizde cevaplıyor olacağız. Ayrıca resesyon kavramı ne olduğundan bahsetmeye çalışacağız.
Resesyon Kavramı Nedir?
Resesyon nedir sorusu ile başlayacak olursak. Bir ülkedeki Reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(RGSYİH) değerinin yani ekonomik büyüme değerinin 2 veya daha fazla çeyreklik dönemde negatif olması durumunu ifade eden ekonomi kavramına Resesyon denir.
Resesyon kavramının uzun dönemde var olması, söz konusu olan ülkenin ekonomik anlamda çökmesine neden olur. Resesyon kavramı, ülkelerin genel olarak karşılaşabileceği bir ekonomik problemdir. Ülkelerin yaşamış oldukları kısa vadeli ekonomik krizler, Resesyon kavramının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Resesyon Kavramının Nedenleri Nelerdir?
Resesyon kavramının nedenleri, kendi içerisinde 4 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Bir ülkedeki Reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(RGSYİH) değerinin, söz konusu olan ülkenin nüfus artış hızı değerinden daha az olması, Resesyon kavramının nedenleri arasında yer alır.
2. Ülke sınırları içerisinde üretilen mal ve hizmetlerin maliyetlerinin artması, Resesyon kavramının nedenleri arasında yer alır.
3. Bir ülkedeki toplam talep miktarını oluşturan ekonomik bileşenlerin değerinin azalması, Resesyon kavramının nedenleri arasında yer alır.
4. Hükümetin kendi isteği ile Reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(RGSYİH) değerini azaltması, Resesyon kavramının nedenleri arasında yer alır.
Bir Ülkedeki Toplam Talep Miktarının Azalmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler, kendi içerisinde 9 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Ülke ekonomisinde uygulanan faiz oranlarının artması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
2. Ülkede ekonomiye olan güvenin kaybolması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
3. Ülke ekonomisinde işlem gören finansal varlıkların değerlerinde azalmaların meydana gelmesi, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
4. Ülke sınırları içerisinde kullanılan ulusal para biriminin değerinin aşırı derece de azalması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
5. Ülkede kamu harcamalarının azalması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
6. Ülkede kredi darlığının yaşanması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
7. Ülke ekonomisinde yüksek enflasyon oranının meydana gelmesi, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
8. Ülkede finansal krizin yaşanması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
9. Ülke sınırları içerisinde çalışan işçilere ödenen ücretlerin azalması, bir ülkedeki toplam talep miktarının azalmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
Resesyon Kavramının Sonuçları Nelerdir?
Resesyon kavramının sonuçları, kendi içerisinde 10 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Ülkedeki Reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(RGSYİH) değerinin azalması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
2. Ülkedeki işsizlik oranının artması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
3. Ülke sınırları içerisinde çalışan işçilere ödenen ücretlerin azalması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
4. Ülke ekonomisi içerisinde gelir dağılımında bozulmaların meydana gelmesi, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
5. Ülke sınırları içerisinde üretilen mal ve hizmetlerin miktarlarının azalması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
6. Ülke sınırları içerisinde faaliyet gösteren şirketlerde küçülmelerin meydana gelmesi, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
7. Devlet tarafından alınan vergilerdeki gelir miktarının azalması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
8. Ülke sınırları içerisinde kullanılan ulusal para biriminin değerinin düşmesi, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
9. Ülke sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların alım gücünün azalması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.
10. İthal edilen malların ve hizmetlerin fiyatlarının artması, Resesyon kavramının sonuçları arasında yer alır.