Ana sayfa Güncel Rüzgar Yönleri ve isimleri Nelerdir?

Rüzgar Yönleri ve isimleri Nelerdir?

3019
0

Bu makalemizde siz değerli okurlarımıza rüzgar yönleri ve rüzgar isimleri neler soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca rüzgar esiş yönlerini sizlere anlatacağız.

Rüzgar ve Yönleri

Coğrafya derslerinden de hatırlayacağımız üzere, coğrafi olarak 4 ana, 4 ara yön bulunuyor. Bunlar kuzey, güney, doğu, batı; kuzeydoğu, kuzeybatı, güneydoğu ve güneybatı. Aynı zamanda, bu yönler üzerinde iklimin seyrine etki edecek, havayı ısıtacak ya da soğutacak nitelikte de rüzgarlar esiyor. Şimdi bu rüzgarların adını, nereden estiklerini ve hangi etkiyi bıraktıklarını inceleyelim.

Kaç Tane Rüzgar Çeşidi Var?

Ülkemizi etkilediği bilinen 6 farklı rüzgar bulunuyor. Bunlar; Karayel, Yıldız, Poyraz; Keşişleme ( Samyeli), Kıble, Lodos’ tur. Peki, bu rüzgar yönleri nereden nereye doğrudur ve esiş nasıl gerçekleşir, bu esiş sırasında hangi etkiyi yaratırlar ve iklimi nasıl etkilerler, ayrıca rüzgar yönleri ve özellikleri nelerdir, detaylı inceleyelim.

Hangisi Hangi Yöne Doğru

Toplamda 4 ayrı yön olduğundan bahsetmiştik. Bu rüzgarlar da etki alanlarına göre en az 1 yönden eser ve dolayısıyla en az 1 yöne etki eder. Karayel, Yıldız ve Poyraz Kuzey kökenli rüzgarlardır ancak yönleri farklı şekilde ilerler. Şu durumda rüzgar esiş yönleri ile ilgili bilgi vermek gerekirse; Karayel kuzey ve batı yönlerinden eser ancak kuzeyde, yalnız değildir.

Burada Yıldız ile birlikte etki gösterir. Yıldız’ın etkisi de kuzeybatı- kuzeydoğu arasında olup, kuzeydoğu yönünde etkisini Poyraz’ la paylaşır. Bu durumda anlaşılacağı üzere tüm rüzgarlar oldukça geniş bir bölgeye etki etmekle beraber, bu etkinliğin bir kısmında komşu rüzgarları ile birlikte hareket ederler. Yani bağımsız olarak etkiledikleri bir bölgenin dışında çiftli etki gösterdikleri bir bölge daha bulunur.

Hangisi Nasıl Etkiler?

İsimlerinden bahsettiğimiz rüzgarlar ve yönleri hakkında da açıklama yaptığımıza göre, biraz da etkilerinden bahsedelim. Ekvatorun her zaman kutuplardan daha sıcak olduğunu baz alırsak, bize göre kutba daha yakın bölge kuzey bölgesidir. Haliyle kuzeyde bulunan her yerin soğuk olması gibi kuzeyden gelen her şey de soğutucu etki gösterir. Bu durum elbette rüzgarlar için de geçerlidir. Yani kuzeyden esen rüzgarlar da soğutucu etki gösterir. Bunun gibi güneyden gelen rüzgarlar da her zaman ısıtıcı etkili eder.

Mevsime Bağlı Değişen Etkiler

Rüzgarların etkisi, mevsime göre de değişiklik gösterir. Bu anlamda kışın güneyden esen rüzgar ılıtıcı etkiye sahipken yazın kuzeyden esen rüzgar da serinletici etki gösterir. Bunun dışında yazın kurutucu etkiyi yine güneyden esen rüzgarlar gösterirken, kışın özellikle yağışlı havalarda dondurucu soğukları kuzeyden gelen rüzgarlar gösterir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here