Ana sayfa Buluş Altın Oran Nedir?, Nasıl Hesaplanır?

Altın Oran Nedir?, Nasıl Hesaplanır?

2709
0
altın-oran-hesaplama

Bu makalemizde sizlere altın oran nedir ve hesaplama nasıl yapılır soruların cevabını vermeye çalışacağız. Ayrıca altın oran sayısı kaç olduğunu sizlerle paylaşacağız.

Altın Oran Nedir

Öncelikle altın oran nedir soruna bakmadan önce oran nedir sorununu yanıtlayalım. Oran, iki çokluk kavramının birbiri ile kıyaslanması durumuna denmektedir. Hatta bu kıyaslama bölme yöntemi ile yapılmaktadır. Yani şöyle özetlersek, oran yerine bölümü ifadesini de kullanabiliriz. Bu da çünkü yanlış bir ifade olmayacaktır.

Altın oran insan ve özellikle matematikçiler için oldukça önem arz eden bir kavramdır. Altın oran sayısı sayısal hesaplamalarda adeta Pi sayısı gibi oldukça özel bir sayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani bizler için epeyce değerlidir.

Altın Sayı

Fi altın oran, doğanın keşfedilmesi sonucu ortaya çıkmış bir sayıdır. Yani asıl tanımı şöyle yapabiliriz. Bir bütün parçalar arasında gözlemlenmiş ve uyum açısından en yetkin boyları verdiği sanılan bir oran sayıdır. Burada sanılan dememizde ki sebep, matematiğin aslında kabullerin bilimi olduğunu bizlere göstermektedir.

Aslında geniş bir açıyla bakarsak doğa da mükemmel matematik diye bir kavram yoktur. Ancak mükemmele yakın bir matematik vardır. Tıpkı kusursuz üçgen var mıdır sorusuna aklınıza gelen birkaç şekil olması gibidir. Aslında dağlar, kayalıklarda bir üçgen parçasıdır. Ancak çizilen düzlem üzerinde sivri köşeleri olmamasından dolayı başka bir algı yöntemini oluşturur. Ama bizler bu düzlüklerle mükemmel çatılar, trafik levhaları yapmaktayız.

Altın oran ilk kimler tarafından oluşturulduğu bilinmiyor ancak konunun Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından oluşturulduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır. Hatta ayrıca oran Fibonacci sayıları ve altın oran olarak bilinmektedir.

Ortaçağın en ünlü matematikçisi olan Fibonacci birbiri ile ardışık olan olağanüstü bir oran bulduğu iddia edilmiştir. Evrende bu düzenle birebir örtüşen bu sayıların keşfedilmesiyle altın oranın ilk adına Fi sayısı denilmiştir. Fi sayısı adeta Pi sayısına benzemektedir.

Fibonacci sayları;0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89… olarak devam eder. Altın oran kaçtır diye baktığımızda bu sayılarla bir ilişkisi olduğunu gözlemlemekteyiz.

Fibonacci sayıları, kendisinden önceki 2 sayınında toplamı şeklinde ardışık olarak devam etmektedir.

Peki, bu sayıların altın oranla bağlantısı nedir diye baktığımızda, şöyle anlatabiliriz. Sayı kendisinden önceki sayıya bölündüğünde elde edilen sonuç daima 1,168 sayısını vermektedir. Hangi sayıyla denerseniz deneyin sonuç asla değişmeyecektir.

Altın Oran İnsan Vücudu

Altın oran, doğada varlıkların yapılarında bulunan özel ve mucizevi bir orandı. Kabaca tabir edersek, büyüğün küçüğe oranı olarak açıklayabiliriz. Doğada belirgin olan insan vücudunda altın oran, kabuklu deniz hayvanlarında da ağaç dallarında bile bu durum görülmektedir. Yüzde altın oran hesaplama peki nasıl gerçekleşme şimdi bu konuyu detaylandıralım. Şöyle ki, insan vücudunda birçok oran vardır. Özellikle bu oranı sağlayan en başlıca organ yüzümüzdür.

Hatta günlük yaşamımızda estetik kavramının bu kadar yaygınlaşmasıyla altın oran ifadesi daha da ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden yüz estetik kavramını daha çok ilgilendirmektedir. Ancak oranlandırma konusunda konusu kesinlikle bilim adamları ve sanatkarlar tarafından kabul edilerek ideal bir insan yüzü için geçerli bir durumdur.

Örnek verecek olursak; üst çene ile öndeki 2 dişin enlerinin toplam boylarının oranı bize sunmaktadır. İlk dişin genişliği ise merkez olan ikinci dişe oranı ise yine altın orana dayanmaktadır. Oldukça kafa karıştırıcı durmakta ama sanıldığı kadar da zor değil.

Yüz boyu ile yüzün genişliği- dudak ve kaş arasında ki birleşim- burun boyu ve yüzün boyu gibi yerler birbiriyle orantılı olması halinde altın oran yüzü ifadeniz olmaktadır. Bu orantı örnekleri dilediğimiz kadar daha arttırabiliriz. Sonuç olarak böyle yüzü olmayanlar da uzman doktorlar sayesinde böyle bir yüze sahip olabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here