Mekatronik konulu yazımızda sizlere mekatronik nedir ve mekatronik mühendisliği nedir soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca mekatronik mühendisliği hakkında detaylı bilgiler ile mekatronik bölümü nedir sorusunu cevaplayacağız.
Mekatronik Nedir ?
Mekatronik nedir sorusu ile başlayacak olursak. “Mekatronik” sözcük olarak son günlerde oldukça sık kullanılan terimlerden bir tanesidir. Mekatronik sözcüğü her ne kadar elektronik ve mekanik kelimelerinin toplamından oluşsa bile tanım olarak bilgisayar bilimlerini de içermektedir.
Birçok kişi mekatronik ne demek ve mekatronik mühendisi ne iş yapar bunu merak ediyor. Mekatronik mühendisliği nedir sorusu birçok kişi tarafından soruluyor.
Mühendislik eğitimi alınırken bu alanda lisans eğitimi alan öğrenciler temel mühendislik derslerinin haricinde Mekanik, robotik, devre, Kontrol ve Programlama ana dersleri alıyorlar. Bunun yanında Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği, İleri Kontrol, Gömülü Sistemler, Hesaplamalı Mühendislik, İleri Programlama ile birlikte Görüntü işleme derslerini de alıyorlar. Böylece çalışmak istedikleri alanda uzmanlaşma olanağına sahip oluyorlar. Böylelikle mekatronik ne demek sorusuna cevap bulmuş olduk.
Mekatronik Bölümü
Mekatronik bölümü nedir sorusu hassas ve akıllı ürün dizaynında, taleplere ve problemlere çözüm bulmak üzere çalışan bir daldır cevabı verilebilir. Makine, elektrik-elektronik ve bilim dallarının birleşimini anlatan disiplinler arası bir bölümdür. Mekatronik mühendisi ne iş yapar sorusu da yine sıkça soruluyor. Rutin yapılan bir iş olmayıp sürekli problem çözme ve tasarım hali hakimdir. Robot sistemlerinin kontrolü, kumanda sistemlerini kurulumu, bakımı, bilgisayar kontrolüne dayanan makinelerin işletilmesini sağlarlar. Sistematik çalışma ve yüksek dikkat gerektiren mühendislik dalları arasında yer almaktadır.
Mekatronik Mühendisliği Alanları
Mekatronik mühendislerinin çalışma sahası olukça geniştir; Otomotiv, Kontrol, Biyomedikal, İletişim, Yazılım-Donanım, Robotik ve Malzemelerin üretimi örnek olarak verilebilir. Bunların üretimi ve kontrolü yine mekatronik mühendisinin yaptığı işler arasındadır. Mekatronik mezunu bir öğrenci bir otomobil firmasında hibrit araç geliştirilmesinden aracın otomatik fren sistemi dizaynına kadar birçok işte yer alır. Medikal çalışmalarda doktorların kullandığı tıbbi cihazları geliştirmek ve otomasyonunu yapmak da yine görevleri arasındadır.
Mekatronik Mühendisliği Eğitimi Veren Üniversiteler
Türkiye’de mekatronik mühendisliği eğitimi veren birçok farklı üniversite vardır. Ülkemizde mekatronik mühendisliği eğitimi veren üniversite sayısı 33’tür. Bu üniversitelerin başlıcaları Kocaeli Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi geliyor. Bu üniversiteler mekatronik bölümü anlamında en iyi eğitimi veren üniversiteler arasındadır. Bu üniversitelerin dışında Erciyes, Düzce, Işık, Sakarya, Kırklareli, Kocaeli, Karabük üniversiteleri de bölüm eğitimi veriyor. Bu üniversitelerde öğrencilere kendilerini geliştirmelerine yönelik birçok farklı olanak sağlanıyor. Bu üniversitelerden kendilerini geliştirerek mezun olan öğrenciler piyasada kolayca iş bulabiliyor. Henüz yeni bir mühendislik dalı olmasından dolayı iş bulmak da aynı oranda kolay olmaktadır.
Mekatronik Mühendisi Olanakları
Mekatronik mühendisi, makine, elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinin birer karışımı olarak görebilir. Bu nedenle de çift ana dal veya yan dal yapmak isteyen öğrenciler bu dallarda kolayca bunu yapabilirler. Yatay geçiş yapmak isteyen kişiler de yine bu bölümlere kolayca geçiş yaparak ders saydırma olanağına kavuşurlar.
Bölüm istihdam olanakları konusunda son derece geniştir. Mekanik, elektronik ve bilgisayar bölümlerinin istihdam olanaklarına sahip olan bölüm bu anlamıyla oldukça geniş bir sahaya yayılabilir. Makine, otomotiv, savunma sanayi, tekstil, uçak sanayi, enerji, gibi birçok farklı alanda çalışma olanağına sahiptir.
Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe istihdam olanakları oldukça geniş bir bölümdür. Ülkemizde gelişen bir sektör olarak istihdam olanağı oldukça geniştir. Özellikle sanayi üretiminin geliştiği yerlerde istihdam olanağı bulmak oldukça kolay oluyor. Mekatronik bölümü öğrencileri elektronik, elektrik mühendisliği, kontrol mühendisliği ya da imalat mühendisliği gibi alanlara yatay geçiş yapabilirler. Bunun dışında makine mühendisliği ve metalürji malzeme bölümlerine de yatay geçiş hakları mevcuttur. Bu geçişlerde ders saydırma imkanları oldukça geniş olacaktır.